Praškasta smjesa sa sušenim povrćem i začinima za pripremu Punjene paprike/Sarme
Sastojci: sol 26,5 %, sušeno povrće 16 % (sušeni luk, rajčica/paradajz u prahu, pahuljice krumpira), začini 15,6 % (mljevena začinska paprika, list peršina, mljeveni crni papar,
češnjaku prahu), kukuruzni škrob, pšenično brašno, jaja u prahu, šećer, ekstrakt kvasca, aroma (mlijeko i soja).
na 100g/ml | |
---|---|
Pakiranje (g) | 50 g |
Energija (kJ) | 1076 kJ |
Energija (kcal) | 255 kcal |
Masti (g) | 3.8 g |
- od kojih zasićene masne kiseline (g) | 1.2 g |
Ugljikohidrati (g) | 39.7 g |
- od kojih šećeri (g) | 12.2 g |
Vlakna (g) | 10.1 g |
Proteini (g) | 10.4 g |
Sol (g) | 27.4 g |
AllergenItem | AllergenStatus | AllergenDescription | |
---|---|---|---|
Celer |
da
|
Može da sadrži | - No Values |
N / A - nije navedeno
Ne - prema receptu bez aditiva
Da - prema receptu ima aditiva
Dodati za Punjene paprike: 500 g junećeg mljevenog mesa, 6 žutih paprika babura srednje veličine, 100 g pirinča, 1 kašika slatke začinske paprike, hleb
Priprema za Punjene paprike:
1. Sadržaj kesice rastvoriti u 100 ml mlake vode i ostaviti da odstoji 10 min.
2. Smješu pomiješati sa 500 g mljevenog mesa i 100 g prethodno opranog pirinča.
3. Paprike prethodno očišćene od semena napuniti filom i zatvoriti sa kolutom krompira ili paradajza. Napunjene paprike posuti kašikom slatke začinske paprike i zaliti vodom dok ne budu potopljene.
4. Zagrejati do ključanja, a zatim kuvati u polupokrivenoj šerpi 60 min na umerenoj vatri.
5. Služiti uz 6 kriški hleba.
Dodati za Sarmu: 500 g junećeg mljevenog mesa, 1 manja glavica kiselog kupusa (6 listova), 100 g pirinča, 1 kašika slatke začinske paprike, hleb
Priprema za Sarmu:
1. Sadržaj kesice rastvoriti u 100 ml mlake vode i ostaviti da odstoji 10 min.
2. Smješu pomiješati sa 500 g mljevenog mesa i 100 g prethodno opranog pirinča.
3. Kašiku fila staviti na list kupusa, formirati sarmu. Formirane sarme posuti kašikom slatke začinske paprike, zaliti vodom dok ne budu potopoljene.
4. Zagrijati do ključanja, a zatim kuvati u polupokrivenoj šerpi 90 min na umerenoj vatri.5.Služiti uz 6 kriški hleba.
Čuvati na suhom mijestu, na sobnoj temperaturi.