Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Plodovi mora

Plodovi mora

Plodovi mora čine važan element zdrave prehrane. Ukusni i niskokalorični, plodovi mora sprečavaju kolesterol, snižavaju krvni tlak i osiguravaju optimalnu količinu minerala i vitamina. Postoji mnogo vrsta plodova mora i još više načina njihove pripreme. Otkrijmo neke od njih u nastavku!

Škampi
Za većinu nas, škampi su najomiljeniji plodovi mora. Možemo ih jesti kao glavno jelo, ali i kako dodatak u tjestenini, salati ili čak pizzi. Najpoznatiji recept sa škampima je onaj s maslacem i češnjakom. Za početak škampima pažljivo ogulite ljusku i dobro ih operite. Otopite maslac u tavi sve dok se ne prestane pjeniti. Usitnite češnjak oštricom noža i stavite na vrući maslac, zatim dodajte malo limunovog soka. Dodajte škampe i ostavite ih u tavi dodatnih četiri do pet minuta dok ne poprime ružičastu boju. Poslužite na tanjur i prelijte umakom od maslaca, češnjaka i limuna.

Dagnje
Kad kupujete dagnje, najbitnije je pripaziti da im je ljuštura zatvorena i izbjeći one koje su već stavljene na led. Najlakši način da pripremite dagnje je u umaku od vina i češnjaka. Prvi korak je očistiti ljušture spužvom i nožem kako biste odstranili naslage što je bolje moguće, a da pritom ne oštetite dagnje. Nakon što ste ih očistili, temeljito ih isperite vodom nekoliko puta. Zagrijte malo maslaca i ulja u tavi. Dodajte nekoliko češnjeva zgnječenog češnjaka i vino te zagrijte do ključanja. Dodajte dagnje, dobro pomiješajte, poklopite i ostavite na vatri pet minuta. Ako se sve dagnje nisu otvorile, ostavite ih dodatnih pet minuta. Izvadite dagnje iz tave uz pomoć špatule i prelijte ih preostalim umakom.

Hobotnica
Najpoznatiji način spremanja hobotnice svakako je na mediteranski način. Trebat će vam hobotnica, maslac, češnjak, limun, crveno vino, sol i papar. Očistite hobotnicu te ju narežite na komadiće po vašoj želji. Kuhajte ju u vodi 50 minuta pa ju ocijedite i ogulite. Dodajte ju u tavu u kojoj ste prethodno otopili maslac, zatim dodajte vino i češnjak te sve zajedno pržite dok meso hobotnice ne poprimi zlatnu boju. Nakon što vino ispari, dodajte limun, sol i papar.

Lignje
Ako ste raspoloženi za brzu a ukusnu porciju lignji, spremite ih na žaru. Sve što trebate učiniti jest očistiti lignje i pripremiti preljev od limuna, češnjaka, origana, soli i papra. Marinirajte lignje u ovoj smjesi pola sata, stavite na roštilj i pecite po dvije minute na svakoj strani. Možda djeluje komplicirano, no od lignji možete na veoma brz i jednostavan način dobiti zdrav obrok put vitamina i hranjivih sastojaka.
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Kontakt
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Uvjeti korištenja
  • Kolačići