Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Patlidžan

Patlidžan

Iako se patlidžan u suvremenom kulinarstvu smatra povrćem, sa znanstvenog se stajališta radi o voću! Smatra se da je Indija zemlja porijekla patlidžana, gdje tu biljku ne uzgajaju poljoprivrednici već sama raste u prirodi. Patlidžan je uveden u Europu u četrnaestom stoljeću, a u Sjevernu i Južnu Ameriku četiristo godina kasnije.

Postoji nekoliko vrsta patlidžana koje se razlikuju izgledom, zbog čega se on prvotno koristio kao ukras u vrtu. Ipak, najpoznatija nam je sorta sjajne i tamnoljubičaste vanjštine, duljine sličine krastavcu. Patlidžan je bogat vlaknima i hranjivim tvarima poput vitamina C, K i B6, te magnezija, fosfora i kalija. Njegova blagotvorna svojstva pomažu u probavi, osnažuju metabolizam i važan su saveznik u borbi protiv anemije.

Trikovi za spremanje patlidžana
Osim što je iznimno zdrav, patlidžan je izvrstan i zbog svojeg bogatog okusa i teksture. Upravo iz tog razloga može zamijeniti meso u pojedinim receptima.
Kad birate patlidžan u trgovini, odaberite komade koji su manje veličine jer sadrže manje gorčine. Ako imate veći patlidžan a želite izbjeći gorak okus, narežite ga na komadiće i posolite. Na kraju ocijedite tekućinu koju je ispustio patlidžan i isperite sol.
Patlidžan je odličan u kombinaciji s umakom od rajčice, pa ga možete koristiti u tjesteninama, lazanjama i musaki. Možete ga spremiti i na žaru, samo ga začinite s malo soli i papra ili drugim omiljenim začinima. Dobro se uklapa i kao prilog ili u sendvičima uz mozzarellu i pesto umak.
Ako pečete povrće u pećnici, dodajte i komadiće patlidžana te prelijte s malo pesto umaka. U istoj posudi možete dodati i pileća prsa ili ribu, pa ćete dobiti ukusno jelo bez da ste zaprljali puno posuđa!

Iako postoji mnogo recepata s patlidžanom, najpopularniji je svakako ratatouille. Ovaj francuski specijalitet sadrži komade rajčice, patlidžana i nekoliko vrsta bundeve u umaku od rajčice.


 

  • Facebook
  • Youtube
  • Kontakt
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Uvjeti korištenja
  • Kolačići