Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Maggi
Maggi
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Časopis Časopis
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • Maggi MAGGI
  • Prijava Prijava
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas

Kako pravilno pripremiti šparoge

Šparoge se lako kuhaju i svakom obroku daju posebnu notu. Nije ni čudo što šparoge izazivaju radost kada ih pronađete na tržištu. Možda to ne znate, ali šparoge možete pronaći u tri boje: zelenoj, ljubičastoj i bijeloj. Međutim, bez obzira na boju, postoje različite metode kuhanja šparoga.

Kako kuhamo šparoge?

1. Parene šparoge

Možete koristiti posebnu pare za ukusne šparoge bez masti, bez kalorija.

2. Prokuhane​​​​​​​

Šparoge se mogu kuhati vrlo lako prokuhavanjem. Ako ih ne poslužujete odmah, stavite ih u posudu sa ledom da zadrže zelenu boju. U nekim receptima preporučuje se djelomično kuhanje šparoga, zatim hlađenje ledom i tek nakon toga u potpunosti kuhanje. Kad kuhate šparoge morate ih staviti u veliki lonac i preliti vodom nekoliko centimetara. Pokrijte lonac poklopcem i ostavite da prokuha.

3. Pečene

Šparoge stavite u tavu/tepsiju i pecite na visokoj temperaturi. Kada šparoge pečete u rernii, dobit ćete karamelizovanu poslasticu dubljeg ukusa. Treba imati na umu da vrhovi zbog visoke temperature mogu postati smeđi.

4. Sotiranje

Šparoge stavite u tavu sa uljem ili maslacem, dodajte malo češnjaka i dobit ćete savršen ukus.

5. Roštiljane​​​​​​​

Da, moguće je kuhati šparoge na roštilju, ali treba vam poseban uređaj. Na ovaj način ćete dobiti posebnu aromu. Možete odabrati i roštiljanje šparoga na pladnju.
Koju god metodu kuhanja odabrali, ne zaboravite da je dobro skinuti šparoge s vatre kada su skoro gotove jer se one nastavljaju kuhati i potom.

Prije nego što počnete kuhati šparoge, morat ćete ih pripremiti. Evo kako:
- Važan korak prije nego što počnete kuhati šparoge je izlomiti drveni dio šparoge. Možete koristiti nož ili ruke, a da pritom ne forsirate previše da biste razbili drveni i bjelji dio.
- Ako su vam šparoge gušće, možete ih i oguliti. Neki se kuhari čak odluče za uklanjanje lišća. Naše mišljenje je da ako su listovi sitni i nisu jako „trnoviti“ onda ih možete ostaviti.

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Kontakt
  • Registracija
  • Obavijesti o privatnosti
  • Uvjeti korištenja
  • Kolačići