Pustite da se meso zagrije
Izvadite meso iz frižidera gotovo 30 minuta pre kuhanja. Ostavite na sobnoj temperaturi (oko 20 ° C) pre kuhanja
Debiljina vašeg odrezka je veoma bitna
Da biste dobili ukusan odrezak, meso treba biti debljine 4-5 cm.
Odaberite začine za odrezak
Veoma je važno začiniti meso solju prije kuhanja, ako je moguće i nekoliko sati prije. Sol pomaže ćelijama da zadrže vodu i tako ste zagarantovani da dobijete sočan odrezak. Prije nego što stavite odrezak na roštilj, meso dobro obrišite papirnatim ubrusima i začinite solju. Sol se mora staviti sa obje strane, ali i sa strane odrezka. Koristite granuliraniu papriku.
Paprika u odrezak unosi određeni okus, a ako odlučite koristiti mljevenu papriku, može stvoriti i koricu. Za savršen odrezak želite koristiti kombinaciju sitno mljevene paprike, srednje paprike i svježe mljevene paprike. Da biste dobili svježe mljevenu papriku, uzmite nekoliko bobica, stavite ih u plastičnu kesicu i zgnječite ih lopaticom.
Toplota je veoma bitna
Pogotovo prilikom pripreme mesa sa roštilja morat ćete znati koja je prava temperatura kako biste meso stavili na vatru. To se lako vidi! Ruke stavite na roštilj (udaljen 5 centimetara). Ako možete držati ruke na vrhu dvije sekunde i ništa manje, onda je spreman roštilj i meso možete staviti na roštilj.
Koristite termometar
Da biste imali odrezak koji želite, najbolje je koristiti termometar. Na 50-60 ° C dobivate lagani odrezak (rare), na 63 ° C dobivate lagani odrezak do srednji (medium rare), na 70 ° C srednji odrezak, na 76 ° C imate dobro pečen odrezak . Međutim, preporučljivo je skinuti odrezak s vrućine kada je temperatura 15 ° C niža od one koju želite dobiti. To je zato što se odrezak i dalje kuha i nakon što ga maknete s vatre.
10 minuta poslije kuhanja da vaš odrezak odstoji čini čuda
I ne morate je umotavati u foliju. Tijekom tog razdoblja vlakna se opuštaju i sok širi, boje se ponovno kalibriraju i održavaju se arome. Ne zaboravite da je strpljenje vrlina. Kad pržite u tavi Postavite toplinu na srednju, stavite biftek u tavu i prebacite ga kroz tavu da se ne zahvati. Ostavite sa svake strane oko dve minute.
Kad pravite odrezak u rerni
Zagrejati pećnicu na 250 ° C. U sredinu tepsije stavite odrezak i ostavite u rerni oko 1-2 minute sa svake strane. Izvadite odrezak nakon ovog perioda, namažite ga nezaslađenim maslacem s obje strane i vratite ga u rernu. Ostavite još 3-5 minuta, ovisno o debljini mesa, a zatim je izvadite i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Dodajte dekoraciju i priloge
Što bi bio odrezak bez priloga? Možete probati od sosa od maslaca, do pečenih gljiva, pesto sosa, salate od tabbouleha ili povrća.