Prvi pokazatelj je li avokado zreo ili ne je u guljenju kore. Avokado svijetlozelene boje još uvijek nije dozreo, a zreli avokado je tamnozelene boje, ponekad čak i tamnoljubičaste ili crne. Dobro je provjeriti da plod nije natučen. Ipak, ponekad vas boja avokada može prevariti te ga je najbolje uzeti u ruku i lagano stisnuti. Ako je tvrd na dodir, tada još nije zreo. To ne znači da ga ne trebate kupiti, samo pričekajte nekoliko dana da dozre. Važno je da pričekate barem četiri do pet dana od kad ste kupili nezreli avokado do trenutka kad ga planirate poslužiti.
Postoji nekoliko načina da ubrzate proces dozrijevanja avokada: ostavite ga na sobnoj temperaturi i stavite u papirnatu vrećicu s bananom, rajčicom ili jabukom; zamotajte avokado u novinski papir i ostavite ga na sobnoj temperaturi; zamotajte avokado u aluminijsku foliju i ostavite ga nekoliko dana dok ne promijeni boju i konzistenciju; stavite avokado u vreću s bijelim brašnom, zavežite vreću, i za tri dana imat ćete ukusan avokado spreman za konzumaciju.
Ako je avokado gotovo omekšao, a boja mu je tamnozelena, moći ćete ga konzumirati za jedan do dva dana. Ako vam je draže, možete ga dodati u razne salate.
Može se dogoditi da je avokado gotovo dozreo, a vi ga želite pojesti tek za koji dan. U tom je slučaju najbolje ga staviti u hladnjak i na taj način odgoditi potpuno dozrijevanje. Ako imate polovicu avokada i želite ju iskoristiti za nekoliko dana, prelijte ju s malo limunovog soka da se zaustavi oksidacija, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.