Napokon, postoje mali trikovi i prakse koji vam mogu pomoći da uštedite kalorije i omiljene delicije učinite zdravstveno osviještenim, tako da ćete pronaći malu razliku u ukusu hrane koju pripremate.
Ako želite smanjiti dnevni unos kalorija, najlakši način za početak je oprez s masnoćom koja se koristi za pečenje. Obično koristimo više ulja ili čak masti za sastavljanje hrane nego što nam zaista treba. Najpraktičnije je koristiti ulje ne izravno iz boce, već prskanjem tako da se može koristiti za ravnomjerno zahvaćanje posude ili pleha. Garantujem da hrana neće biti masna.
Uravnotežena prehrana može uključivati i slatkiše, samo morate uzeti u obzir šta jedete i koliko jedete. Ako desert sami napravite, slobodno polovinu bijelog brašna zamijenite ovsenim brašnom ili integralnim brašnom. A ako vidite sumnjivo veliku količinu šećera, nemojte se bojati ni polovice porcije, tako da će krajnji rezultat biti dovoljno sladak, a možda i ukusniji, jer neće prevladati šećer, već ukusni začini ili voće, pa čak i aroma čokolade. A ako želite uštedjeti još više kalorija domaćim desertom, to možete učiniti izborom iz široke palete zaslađivača bez kalorija.
Mnogi ljudi stavljaju velike porcije priloga na tanjire jer se boje da u suprotnom neće dobro jesti. U idealnom slučaju, tanjir ručka sastoji se od: pola povrća, četvrtine izvora proteina (meso, jaja, mahunarke ili mliječni proizvodi) i četvrtine izvora ugljikohidrata (npr. krompir, hljeb, tjestenina, riža, palenta ili drugi proizvodi od žitarica). Povrće, između ostalog, sadrži vitamine, minerale i vlakna. Vlakna imaju blagotvoran učinak na probavu, usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Većinu vremena zavode nas brza hrana ili jednostavni obroci bogati ugljikohidratima kada obrok moramo riješiti iznenada i bez razmišljanja. Zbog toga je, ako ste spremni i planirate što ćete jesti, mnogo manja vjerojatnost da ćete se prepustiti hrani zbog koje ćete odmah požaliti. Naravno, ne moramo pisati sedmični meni od tri slijeda, već samo dva-tri dana unaprijed razmisliti i zapisati kada ćemo doručkovati ili večerati, pa čak i prethodno skuhati jela i spremiti ih u frižider.